december 14 2017 0Comment

artrose

artrose

Artrose

 

Artrose is in de geneeskunde de naam van een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden.

Tot nu toe wordt er van uitgegaan dat dit in hoofdzaak het gevolg is van ouderdomsslijtage en/of overbelasting.

Maar Daniel Lieberman hoogleraar Evolutionaire Biologie aan de Universiteit van Harvard plaatst hier vraagtekens bij in een studie die hij publiceerde in het wetenschappelijk tijdschrift Proceeding of the National Academy of Sciences.

Lieberman liet zijn medewerkers 6000 jaar oude skeletten bestuderen en vergelijken met jongere skeletten.

Verwacht werd dat de oudere skeletten meer artrose sporen zouden laten zien aangezien de gewrichten in deze tijden zwaarder belast werden dan tegenwoordig. Dit bleek echter niet het geval. Tegenwoordig is er meer artrose dan vroeger.

De eigen theorie van Lieberman is dat de oorzaak ligt in het feit dat we tegenwoordig meer tijd zittend doorbrengen. Ik heb hierop ook gewezen in mijn blog over “zitten is het nieuwe roken”.

Onlangs was in het nieuws dat er meer oogklachten waren bij kinderen.

Oorzaak werd gelegd bij het veel gebruik maken van de tablets en smartfones door de jeugd waarbij te veel naar een beeldscherm (dichtbij) werd gekeken in verhouding met het ver kijken.

Lieberman wijt het ontstaan van artrose deels ook aan dit fenomeen.

De gewrichten worden te weinig gebruikt.

In tegenstelling tot autobanden, die niet slijten als ze niet gebruikt worden doen gewrichten dat wel. Er is druk en ontlasting nodig om voedingsstoffen in het kraakbeen te pompen

Regelmatig bewegen levert een bijdrage aan het sterk en gezond houden van gewrichten.

De zienswijze van Lieberman wordt onderschreven door reumatoloog en onderzoeker Dr. Richard Loeser van de Universiteit van North Carolina.

Loeser geeft wel aan dat de studie van Lieberman niet volledig het ontstaan van artrose verklaart maar dat voedingsfactoren en sportblessures ook een rol spelen.

De studies van deze wetenschappers geven dus weer eens aan hoe belangrijk bewegen en goede voeding is.

Het wordt tijd dat we actie ondernemen om de negatieve effecten van internet te elimineren voordat er over enkele jaren weer door onderzoekers moet worden aangetoond dat bepaalde gezondheidsproblemen ontstaan zijn door het gebruik van internet.

We kunnen beginnen met het geven van voorlichting waardoor we bewuster worden van de gevolgen.

Onderwijsinstellingen en overheid moeten hierin het voorbeeld geven.

We moeten de put niet dempen als het kalf verdronken is.

 

Laat een reactie achter