juli 17 2017 3Comments

Koffie, Ja lekker!

Koffie zat lange tijd in het verdoem hoekje. Het zou slecht zijn voor hart en bloedvaten! Recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit niet juist is. Integendeel! Koffie blijkt juist gezond te zijn.

Koffie bevat erg veel antioxidanten. Deze antioxidanten vallen de vrij radicalen aan die ons weefsel en cellen beschadigen waardoor we hart en vaatziekten en kanker ontwikkelen. Koffie bevat geen vet, geen suiker, 2 mg calcium, 3 mg magnesium, 0.1 gr. eiwit en 40 mg . cafeïne. Het is dus een ideale dorstlesser die goed in een gezond voedingspatroon en gezonde lifestyle past.

Uiteraard moet je het dan niet “opleuken” met melk en suiker. Ook moet je er niet teveel van drinken maar dat geldt voor alles. Teveel schaadt! Het advies is om 2 tot 4 koppen per dag te drinken. Dit verlaagd de kans op hart en vaatziekten en beroerte met 10 %. Volgens sommige Amerikaanse onderzoeken zelfs met 18 %.

Maar laten we met beide voeten op de grond blijven en die 10 % als uitgangspunt nemen. 5 Koppen per dag geeft 30% minder kans op diabetes. Ook is koffie goed tegen het ontwikkelen van dementie. En als we dan ook nog weten dat koffie het geluksgevoel stimuleert dan worden we helemaal blij.

Zullen we dan maar “een bakkie doen”! Geniet(met mate) van gefilterde koffie. Zonder melk en suiker is het zonder kcal. De smaak van pure koffie is lekker als je er even aan went.

Geniet van een lekkere kop koffie.

3 comments

  1. Nou theo eindelijk iets zeer positiefs. Hier wordt ik ,mits ik het niet vergeet heel blij van…!

    Beantwoorden
  2. Vrijwel alles waar ’te’ voor staat is niet goed, behalve ’tevreden’. Wel heb ik een vraagje: je schrijft ‘Geniet van gefilterde koffie’… Waarom expliciet ‘gefilterde’? Zelf gebruik ik al jaren alleen versgemalen koffiebonen, bereid met de percolator (niet te verwarren met de cafetière!). Vind ik de lekkerste koffie die geen melk of suiker nodig heeft om te smaken…
    Ben benieuwd naar je reactie!

    Beantwoorden
    1. Silke,
      Koffiebonen bevatten koffieolie.
      Hierin zit o.a. cafestol.
      cafestol is in staat om het cholesterolgehalte in het bloed te verhogen.
      De hoeveelheid die in de koffie terecht komt is afhankelijk van de bereidingswijze. Gefilterd of ongefilterd.
      Bij ongefilterde koffie zoals bij cafetiere koffie of bij de door jouw geliefde percolator koffie komt cafestol in de koffie terecht.
      Bij gefilterde koffie, ook bij pads, blijft de cafestol achter op het papier en komt er nauwelijks cafestol in de koffie.
      Ok oploskoffie en automaten koffie bevatten weinig cafestol.
      Espresso koffie zit er tussen in. Alhoewel niet gefilterd komt de koffieboon maar heel kort in aanraking met het water waardoor het water weinig tijd krijgt het cafestol op te nemen.
      De hoeveelheid cafestol is dan ook geringer dan bij ongefilterde koffie.

      Beantwoorden

Laat een reactie achter