Hoe lang leven we?
Hoe lang leven we?
Dat is een vraag die ons allen bezig houdt.
Je kunt hier nog een vraag aan koppelen. Hoe lang zouden we moeten leven?
Waar zijn we voor gemaakt?
Vanuit religieus standpunt zou je kunnen vragen wat de schepper voor ons in petto had. Als je de bijbel volgt heeft de schepper ons gestraft.Aanvankelijk was het de bedoeling dat we eeuwig zouden leven maar omdat we niet gehoorzaamden werden we sterfbaar. Maar aan welke termijn had hij dan gedacht?
Vanuit de evolutie geredeneerd kun je het biologisch benaderen. We beginnen in de beschermde omgeving van de baarmoeder .Na 9 maanden verlaten we deze beschermde omgeving maar we kunnen ons nog niet zelfstandig redden. We worden gevoed en beschermd door onze ouders. Geleidelijk aan ontwikkeld zich ons lichaam. De botten en spieren worden sterker en we leren kruipen, lopen, klimmen, balanceren enz. Het relatieve zwakke lichaam wordt steeds sterker. Aanvankelijk zijn we nog niet in staat zelfstandig te functioneren maar het lichaam ontwikkeld zich steeds beter. Van baby naar peuter, van peuter naar kleuter via puber en de adolescentie naar de volwassenheid. Waar die volwassenheid begint en eindigt is voor diverse lichaamsfuncties ook weer verschillend.
Maar als de volwassenheid begint start ook het verval van de functies weer.Uiteindelijk gaan we dementeren. Een ander woord voor dementeren is “verkindsen”, het terugkeren naar de kinderfase. Je kunt dus redeneren dat de biologische klok aangeeft wanneer het tijd is om te sterven.
Als je de tekens van de biologische klok volgt zal dat tussen het 60ste en 70ste levensjaar zijn. Wat voor tekens zijn er zoal?
Rond je 35ste levensjaar functioneer je in het algemeen het best.
Tijdens de vroege middelbare leeftijd wordt het zicht vaak minder.
Rond je 40ste heb je al vaak een leesbril nodig.
Later gaat ook het gehoor achteruit.
De kwaliteit van de botten en spieren neemt af. Het lichaam compenseert dit door meer lichaamsvet aan te maken om zodoende de organen te beschermen.
Het reukvermogen gaat achteruit en ook de smaakpapillen werken minder.
Van sommige organen merk je de achteruitgang niet zo omdat ze een overcapaciteit hebben zoals b.v. bij de lever. Deze verslechterd meer door een slechte lifestyle en ziekte dan door ouderdom.
Ook de blaas verzwakt.
Dit zou je alles biologische tekens kunnen noemen die aangeven dat de natuur vind dat het goed is geweest. Dit is een trieste boodschap voor de 50 plusser die nog graag wat jaartjes op deze aardbol wil vertoeven. Is hier niets aan te doen?
Gelukkig wel!
De wetenschap is inmiddels zo ver dat we weten dat door goede voeding en een gezonde lifestyle de kwaliteit en de lengte van het leven positief beïnvloedbaar is.
Door gezond te eten en genoeg te bewegen zijn we in staat om op een relatieve prettige manier ouder te worden dan dat de natuur waarschijnlijk aanvankelijk gepland heeft.
Helaas staat de kwaliteit van ons voedsel sterk onder druk en het bewegingspatroon is ook niet optimaal. Zitten is het nieuwe roken was al een titel van een van mijn vorige blogs. Net als in het begin van de levenscyclus waar het normale voedsel ook niet toereikend is en we onze baby’s, kleuters en peuters bijvoeden met speciale producten (b.v. Olvarit) is het ook van belang je als 50 plusser bij te voeden om zodoende de kwaliteit van je leven te verbeteren. In algemene zin ontkom je er als 50 plusser bijna niet aan om je bij te voeden met vit.D, omega 3 en vit.B12 om de algemene ouderdomsverschijnselen te bestrijden.
Daarnaast moet je dit combineren met verantwoord bewegen.
Nederlandse Norm Gezond Bewegen
leeftijd 4 t/m 17 jaar: Elke dag een uur of langer bewegen, zoals actief buitenspelen, fietsen of voetballen Dit moeten 2 keer of vaker per week activiteiten zijn waarvan je fitter wordt of fit blijft, zoals oefeningen in kracht, lenigheid en coördinatie.
Fitnorm: Minstens 3 keer per week 20 minuten of meer intensiever bewegen, zoals turnen, hockeyen of judo.
leeftijd 18 t/m 54 jaar: Minstens 5 dagen per week een half uur bewegen, zoals stevig wandelen, flink in huis schoonmaken of fitness.
Fitnorm: Minstens 3 keer per week 20 minuten of meer intensiever bewegen, zoals aerobics, hardlopen of spinning.
leeftijd 55 plus: Minstens 5, maar het liefst 7 dagen per week een half uur bewegen, zoals de hond uitlaten, tuinieren of fitnessen. Daarnaast minimaal 2 keer per week krachtoefeningen.
Fitnorm: Minstens 3 keer per week 20 minuten of meer intensiever bewegen, zoals flink fietsen, wandelen of fitnessen.
Dit zijn algemene richtlijnen maar het kan natuurlijk zo zijn dat er bijzonderheden zijn waardoor er een andere aanpak nodig is en waarbij je geholpen moet worden.
Schroom niet om contact met mij op te nemen.
Het leven is als een verhaal; het gaat er niet om hoe lang het is, maar hoe goed het is.