Lekker, de zomer.
Hopelijk veel zon, bruin worden en vitamine D aanmaken!
Maar wel de ogen beschermen met een zonnebril. Niet zo’n dure bril….. maar wel een mooie!
Het beste kun je die kopen op het strand in een ver warm land.Die zijn goedkoop en de keuze is groot. Kunnen we de bespaarde centjes aan ander leuke dingen uitgeven!
Deze gedachtegang komt veel voor.
Zit hier gevaar in?
Zonnebrillen zijn er in vele vormen en prijzen. Van spot goedkope merkloze tot goedkope nep naar dure design merken. Uiterlijk zijn ze vaak niet van elkaar te onderscheiden.
Toch is er vaak een belangrijk verschil. De glazen.
In sommige brillen zit glas met UV bescherming en in sommige niet.
De eigenlijke functie van een zonnebril is het om je ogen te beschermen tegen gevaarlijke ultraviolette straling.
Wat gebeurd er als je een zonnebril draagt?
De glazen zijn altijd donker waardoor je ogen de indruk krijgen dat het donker is.
Bij dit signaal gaan de pupillen van de ogen vergroten waardoor je meer licht binnenkrijgt en je in het donker beter kunt zien.
Bij een goede zonnebril (met UV filter) worden je ogen beschermd maar bij een bril zonder UV filter niet en daarom krijg je met een “slechte” bril juist meer UV straling binnen, met alle gevolgen van dien.
Blootstelling aan overmatige Uv-straling verhoogt het risico op staar (cataract) en recent onderzoek noemt ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze netvlies aandoening is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht.
Denk daar maar eens over na als je weer een mooie zonnebril uitzoekt die mooi bij je sierraden moet matchen.
Tips voor een goede zonnebril:
• De zonnebril geeft 100% Uv-bescherming. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als 100% UV of UV400.
• De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het Uv-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
• De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil
zeggen tot 20% absorptie van het licht en bescherming 4 wil zeggen 92-97% lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kunt u in de zomer het
beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3.
• De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de Uv-bescherming!
• De glazen moeten optisch zuiver zijn oftewel vrij van vertekeningen.
• Het is geen noodzaak, maar afhankelijk van het gebruik kan het kan goed zijn om de glazen polariserend te laten zijn zodat hinderlijke schitteringen geneutraliseerd worden.
• De glazen moeten van onbreekbaar polycarbonaat zijn..
Zonze!