augustus 02 2017 0Comment
zittend werken

Zitten is het nieuwe roken

10 tips om meer te bewegen tijdens je werk!

Het aantal doden door roken staat nu gelijk aan het aantal doden door te weinig te bewegen. Vooral bij kantoor banen is dat een probleem. Men zit te lang achter de computer of in de vergaderzaal. Dat komt doordat er meer productie geleverd moet worden. Maar volgen prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU in Amsterdam werkt het lange zitten juist averechts op de productie. Al het ware worden niet alleen de spieren vermoeid door inactiviteit maar ook de hersenen. Dit komt door de verminderde doorbloeding. Lichtelijk bewegen, verhoogd al de bloedsomloop en komt de denkprocessen ten goede. De zenuwbanen die de diverse hersendelen met elkaar verbinden zijn gevoelig voor goede doorbloeding en gaan daardoor beter functioneren. De stofwisseling in het brein komt op een hoger niveau.

In 2013 publiceerde het tijdschrift The Lancet een artikel dat de situatie van fysieke inactiviteit als een ‘pandemie van fysieke inactiviteit’ omschrijft. Niet een’ epidemie’ maar een ‘pandemie’-een serieuze zaak dus! Fysieke inactiviteit, te min bewegen dus, bevorderd o.a.: dementie, Alzheimer, Parkinson , hart en vaatziekten, kanker, hoge bloeddruk, diabetes 2 en vasculaire dementie.

Tips om meer te bewegen tijdens werk:

– Haal zelf je drank en gebruik kleinere bekertjes zodat je vaker moet lopen.
– Beweeg (wandel, fitness) tijdens de lunchpauze.
– Neem de trap in plaats van de lift.
– Ga op een andere verdieping naar het toilet.
– Staande (wandelend) telefoneren .
– Fiets naar je werk.
– Woon je te ver. Pak dan het openbaar vervoer maar stap een halte eerder uit.
– Vergader staande.
– Schaf een stappenteller aan. Deze zijn niet meer zo duur.
– Zit op een zitbal achter je bureau (hoeft natuurlijk niet de hele dag maar bouw het op).

Het is natuurlijk niet gemakkelijk om je werkritme te veranderen maar ik hoop da ik je aan het denken gezet heb met deze blog want kleine aanpassingen aan je werksituatie komt je baas ten goede omdat de kwaliteit van je functioneren verbeterd wordt maar het komt jezelf ook ten goede omdat je aan de risicofactoren werkt die de bovengenoemde ziektebeelden beïnvloeden.
Wil je nog verder op de materie van het verbeteren van de werkvloer ingaan en kan ik je daarmee helpen neem dan contact met me op.

Werkze!

Laat een reactie achter