Kokosolie
Ik haal dit onderwerp naar voren omdat Silke er met “smacht” op zit te wachten.
Kokosolie is op dit moment heel controversieel.
Jarenlang zat het in een verdoemhoek.
Het onduidelijke begint al bij de naam.
Is het kokosolie of is het kokosvet?
Heel simpel! Beide klopt. Als het vloeibaar is noemen we het olie en als het gestold is noemen we het vet.
Het smeltpunt van kokosvet is bij ongeveer 25 graden. In Nederland onder normale omstandigheden is het dus kokosvet.
Afraden
Aan kokosvet worden erg veel positieve effecten toegeschreven maar omdat het voor 80 % uit verzadigd vet bestaat wordt het door het voedingscentrum en de gezondheidsraad ontraden.
De gezondheidsraad staat nog steeds achter het uitgangspunt dat verzadigd vet een negatief effect heeft op cholesterol en er dus een verhoogd risico is op hart en vaatziekten.
De gezondheidsraad heeft heel strenge protocollen waar ze niet vanaf wijken. En op zich is dat goed! Check, check en dubbelcheck!
Nadeel hiervan is wel dat het heel trage processen zijn die door de praktijk vaak allang zijn achterhaald.
Vergelijk het maar met de doping in de sport.
De praktijk gebruikt allerlei middelen om beter te presteren in de sport. Omdat deze middelen niet voldoen aan het uitgangspunt van de sport worden ze onderzocht en daarna zo nodig, op de lijst van verboden middelen geplaatst. Maar op het moment dat dit gebeurd heeft de praktijk alweer nieuwe middelen ontwikkeld die proefondervindelijk getest zijn. En zo loopt de theorie altijd achter op de praktijk.
Terug naar kokosvet.
Aanraden
Aanwijzingen uit de “praktijk” duiden erop dat het verzadigd vet in kokosvet neutraler is met betrekking tot het cholesterolgehalte.
Zo is dat ook met het verzadigd vet in pure chocolade.
Ook het laurinezuur, een primair verzadigd vetzuur, in kokosvet verhoogd op korte termijn het cholesterol maar zou op langere termijn het cholesterol verlagen.
Ook onderzoek naar effecten van kokosvet op vrouwen met diabetes waren positief.
Daar naast wordt er momenteel vanuit de “praktijk” sterk getwijfeld of het verhoogde cholesterolgehalte leidt tot een verhoogde kans op hart en vaatziekten.
In ieder geval is het algemene uitgangspunt: Gebruik niet te veel!
Dat is met alles zo. Teveel is teveel.
Stel je de vraag.
Waarom wil ik het gebruiken?
Wat doet kokosvet voor jouw wat een ander product niet doet?
Of weeg de schadelijke bijwerkingen van andere producten af tegen de mogelijke bijwerkingen van kokosvet.
Overdrijf niet en let op het resultaat.
Laat mij jouw ervaringen weten!
Enkele vergelijkingen (per 100 gram)
Kokosolie 878 kcal, zonnebloemolie 881, margarine 711, halvarine 361
Uitwendig gebruik
Kokosvet/olie wordt ook uitwendig gebruikt.
De lijst is enorm lang maar ik pik er een paar uit.
Het is goed tegen voetschimmel, hoofdluis, acne. oorontsteking (tenzij je vermoedt dat het trommelvlies beschadigd is, dan ga je naar de huisarts), koortslip vanwege zijn antibacteriële werking.
Koudgeperste kokosolie is beter geschikt om houten snijplanken of houten kommen te desinfecteren dan water en zeep.
Slot
In ieder geval is diegene die dit met interesse leest al een stap verder naar een gezonde leefstijl dan diegene die hier niet over nadenkt met alle gevolgen van dien.
Kan ik je daarbij ondersteunen? Neem contact op.
Smakelijk eten.
28 juli 2017
Bedankt Theo 🙂
Wederom een interessant artikel, dat bevestigt dat ik op de juiste weg ben. Ik gebruik kokosvet, -olie nu sinds ongeveer een jaar in mijn voedingsplan (klinkt duur, maar ik bedoel gewoon dat ik er regelmatig mee kook, bak & braad 😉 ).
Toevallig kortgeleden kunnen uitproberen: de ontsmettende werking van kokosolie bij koortslip. Ik stond er versteld van. Waar mijn koortslip normaal gemakkelijk 14dagen voor ongemak zorgde, was ik er nu binnen 4 dagen (!) vanaf…!
Ik blijf het gebruiken, inwendig en uitwendig, met mate en heel tevreden.
28 juli 2017
Silke,
Kokosolie is goed voor vele dingen.
Als je het om te bakken gebruikt vergelijk het dan even met de andere bak producten die ik genoemd heb.
In diverse producten zitten minder kcal.