We zijn vorige zomer op vakantie geweest naar Kroatië, met een camper. Ik wilde daar geregeld zelf koken maar het was erg moeilijk om verse groente te krijgen. Het verse aanbod was erg schaars en wat er werd aangeboden zag er vaak niet erg fraai uit. Het was wel lekker! Datgene wat ik kocht kon ik niet lang bewaren. Een dag later vertoonde het al verrottingsverschijnselen. Hoe kan dat nou?
In Kroatië verbouwen ze nog biologisch, op de ouderwetse wijze. Het zijn kleine boeren die hun waar direct aan de markt aanbieden zonder conserveringsmiddelen. Je kunt een bepaalde groente alleen kopen als het “de tijd” ervoor is.
In Nederland kun je verpakt bijna alles altijd kopen. Het ziet er mooi uit en je kunt het langer bewaren. Maar hoe doen ze dat? Ze hebben er vele manieren voor. Om het niet te ingewikkeld te maken pik ik er een paar uit .
De groente word in een plastic zak met stikstof afgesloten om het bederven tegen te gaan. Dat teveel stikstof niet goed voor de gezondheid is voelen we wel aan. Als je meer wil weten over de gevolgen van stikstof in je lichaam kun je het advies van de gezondheidsraad met als titel ”de invloed van stikstof op de gezondheid” lezen.
Verpakte groente wordt gewassen met chloor. In Nederland is dat nu verboden maar omdat andere manieren om groente langer houdbaar te houden duurder is wordt de kostprijs voor in Nederland verpakte groente hoger. Supermarkten kopen en verkopen daarom liever verpakte groente uit het buitenland. En wij maar denken dat we gezond bezig zijn!
Aan jouw de keus om verpakte groente te nemen met alle gevolgen van dien of om biologische onverpakte groente. Zoveel extra werk is het nu ook weer niet en misschien geeft het wel een lekker gevoel dat je goed bezig bent als je snijmes door een verse kool snijdt.
Eetze!