Jarenlang is ons voorgehouden dat het eten van eieren ongezond is omdat dit het cholesterol in onze bloedvaten verhoogd.
Na de laatste onderzoeken hieromtrent is hier twijfel over ontstaan en die twijfels hebben erin geresulteerd dat de gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor onze regering en het parlement binnen haar richtlijnen voor gezonde voeding nu adviseert dat het eten van 2 tot 3 eieren per week gezond is.
Vegetariërs mogen zelfs een ei extra.
De toename van het cholesterol in het bloed door het eten van ei wordt betwijfeld. Daar tegenover beschikt het ei over erg veel gezonde voedingswaarden.
Een ei bevat 95 kcal, 192 mg. cholesterol, 7.7 gr. eiwit, vitaminen A, B2, B12, foliumzuur, D, en de mineralen zink, fosfor en ijzer.
Kortom: een ei is een goede voedingsbom!
Een ei bestaat uit 95 kcal maar het aantal kcal wordt natuurlijk ook bepaald door de wijze waarop je het ei bereidt.
Kook je het ei dan komen er geen kcal. bij maar als je het bakt dan natuurlijk wel.
Het beste kun je bakken in olijfolie of zonnebloemolie.
Die beschikken over de beste vetzuren.
Rauw eten kan ook maar dat is af te raden omdat de kans bestaat op een salmonella vergiftiging.
Ook een vorm van bereiden is pocheren.
Zie hiervoor het filmpje.
In het bovenstaande stukje heb ik het onder ander gehad over cholesterol.
Hierover wil ik het in een van de volgende blogs hebben.
Ook over olijfolie, kokosolie, zonnebloemolie en ander oliën en vetten om ons voedsel in te bereiden wil ik een blog (of meerdere) schrijven.
Tot binnenkort!
20 juli 2017
Bovendien bevat een ei ook nog eens zo’n 11-13 gram aan eiwitten. Dit helpt met name ouderen waar spierdystrofie optreed. Die eiwitten zorgen ervoor dat de spieren aansterken.
27 juli 2017
Hallo Ed,
Ik had in mijn blog al aangegeven dat een ei ook eiwitten bevat.
Jij schrijft dat het 11 tot 13 gram is.
Dat lijkt me een beetje veel.
Waarschijnlijk bedoel jij per 100 gram.
Ik heb het over de inhoud van een ei, dat is minder dan 100 gram.
groetjes.
Theo